Gå till bruksanvisning

Kastankaret KATTEN är en ny produkt för fritidsbåtar.

Kasta KATTEN iland och underlätta tilläggning i naturhamnar! 

Efter att ha seglat längs bohuskusten i mer än 50 år har jag både sett och varit med om olyckor och incidenter vid tilläggning i naturhamnar. ”… och där stod jag, med en fot i land och en ombord på båten, som började glida ut.”

Klipporna kan vara hala, glider man kan olyckan vara framme, en stukning eller ett benbrott. Havstulpanernas skal är mycket vassa.

Det är sällan så stilla att inte vind och ström påverkar båten vid tilläggning. Vid ett avstamp från båten skickas en lika stor kraft i motsatt riktning, en kraft som strävar att skjuta ut båten från land. Med kastankaret KATTEN kastat iland hålles båten på plats, medan man lugnt kan känna efter hur underlaget är. KATTEN har vid praktiska prov visat sig få fäste, även där klippan ser ut att vara helt slät. En liten ojämnhet kan vara allt som behövs.

Storleken gör kastankaret KATTEN lätthanterligt och lättstuvat. Stammen är 21 cm lång och bredden mellan flyns spetsar ca 10,5 cm. Den låga vikten, ca 250 gram, gör att det kan hanteras och kastas av en ovan person eller ett barn.

Kastankaret KATTEN säljes omonterat, allt material som behövs för den enkla monteringen medföljer.

En lämplig lina att använda till kastankaret KATTEN är en stum lina, ca 10-12 meter lång, som inte trasslar sig och som flyter.

/Olle Mattsson


Bruksanvisning

  1. Gör fast eller håll säkert i tampens ända
  2. Försäkra dig om att linan kan löpa fritt!
  3. Kasta upp ankaret på land
  4. Efter utkast, dra lugnt in tampen
  5. När båten ligger bra, kliv iland och förtöj båten på vanligt sätt
  6. Undvik att kasta mot person i land
  7. Tänk på att en spänd lina kan ge rekyl om fästet släpper